Financieel advies ondernemer
De vrijheid van zelfstandig ondernemen heeft een financiële keerzijde. Als ondernemer moet je je financiële zekerheid zelf regelen. In deze blog staan we stil bij de belangrijkste voorzieningen die je kan treffen.

Financieel advies voor ondernemers

De vrijheid van zelfstandig ondernemen heeft een financiële keerzijde. Als ondernemer moet je je financiële zekerheid zelf regelen. In deze blog staan we stil bij de belangrijkste voorzieningen die je kan treffen.

Op deze pagina

Deskundig financieel advies is onmisbaar

Als je compagnon overlijdt, kan je geconfronteerd worden met een aanzienlijke claim van de nabestaanden. Heb je jarenlang gedoteerd aan de oudedagsreserve, maar geen vermogen opgebouwd? Dan kan de belastingdienst je bijzonder onaangenaam verrassen.

De vrijheid van zelfstandig ondernemen heeft een financiële keerzijde. Voor werknemers is er sprake van een uitgebreid systeem van sociale voorzieningen via de overheid en collectieve voorzieningen via de werkgever. Maar hoe zit het nu eigenlijk met jouw pensioen? En wat gebeurt er als je overlijdt of arbeidsongeschikt wordt?

Om de mogelijke risico’s en financiële gevolgen van dit soort situaties te beheersen is deskundig financieel advies onmisbaar voor ondernemers.

Wat moet er worden geregeld?

Een ondernemer regelt zelf zijn pensioen

Als ondernemer bouw je geen pensioen op in een collectieve regeling. Je moet dit zelf regelen. De vraag is of je de leeftijd waarop je recht hebt op AOW ook als uitgangspunt moet nemen voor jouw pensioenplan.

Ben je van plan om eerder te stoppen, dan zul je er rekening mee moeten houden dat je een periode je pensioen volledig zelf betaalt. Je spaarpot moet dus hoger worden. Begin zo vroeg mogelijk. Daarmee bespaar je een hoop premie.

Wijzer in geldzaken

AOW-leeftijd berekenen

Sparen voor later met een lijfrenteverzekering

Met een lijfrenteverzekering kun je fiscaal voordelig sparen voor jouw oudedag. Je trekt nu belasting af en wanneer je de lijfrente laat uitkeren, betaal je belasting. Het is echter belangrijk om te weten dat er beperkingen zijn aan de maximale inleg. De belastingdienst hanteert de jaarruimte en inhaaljaarruimte om jouw maximale inleg te bepalen.

Sparen voor later met belastingvoordeel

Met een lijfrente investeer je in jouw toekomstig inkomen met belastingvoordeel.

Een aov is vaak onmisbaar voor ondernemers

Je draagt als ondernemer het volledige risico als je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. In tegenstelling tot werknemers ontvang je geen regulier inkomen bij arbeidsongeschiktheid, tenzij je zelf voorzorgsmaatregelen treft.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) zorg je ervoor dat je inkomsten behoudt en financieel beschermd bent als je niet kunt werken. Het biedt je gemoedsrust en de zekerheid dat je kunt blijven voorzien in je levensonderhoud en zakelijke verplichtingen.

Een goede aov is ook een investering in jezelf en je bedrijf. Tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid kun je je volledig richten op herstel. Je onderneming kan je dan voortzetten zonder je zorgen te maken over de financiële gevolgen van de arbeidsongeschiktheid.

Een ondernemer moet zelf maatregelen treffen om de financiële zekerheid van zijn gezin te waarborgen

Vroegtijdige overlijden van jou of je partner heeft enorme gevolgen, zowel emotioneel als voor je financiële situatie. Je inkomen valt weg en je partner staat er ineens alleen voor.

De Algemene Nabestaandenwet (ANW) biedt meestal onvoldoende zekerheid, vooral wanneer de overblijvende partner zelf een inkomen heeft.

Om ervoor te zorgen dat jouw gezin goed verzorgd achterblijft, is het nodig om een inventarisatie te maken van jouw situatie en de getroffen regelingen. Het is belangrijk om te weten waar je staat en welke maatregelen je kunt nemen om de financiële zekerheid van je gezin te waarborgen.

Het overlijden van een compagnon kan een claim veroorzaken

Voor ondernemers geldt dat het overlijden van een compagnon een claim kan veroorzaken. De erfenis van de nabestaanden komt om de hoek kijken, en het is waarschijnlijk dat een aanzienlijk deel van het vermogen in de onderneming zit.

Toch moet de overgebleven ondernemer in staat zijn om de claim te kunnen betalen. Daarnaast moet de overleden compagnon vervangen worden. Dat kan ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Het is verstandig om hier voorzieningen voor te treffen.

Stel ons een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je graag meer weten hierover? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.

 

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.

Andere berichten die je misschien interessant vindt